Dom:Slytherin Ranga: Redaktor Proroka Punktów: 1013 Ostrzeżeń: 2 Postów: 406 Data rejestracji: 18.03.12 Medale: Brak
Kanalizacja by bazyliszek mogł sie swobodnie poruszać i niepozorne miejsce, o którym by nikt nie pomyslal, a zreszta pomyslmy logicznie...Czrna Magia zwykle kojarzy sie z chlopakami, a nie z dziewczynami, dlatego tez jazeli juz doszliby do tego,ze wejście jest w łazience to zaczeliby od tych meskich
(...) Nie oczekuję od was, że naprawdę docenicie piękno kipiącego kotła i unoszącej się z niego roziskrzonej pary, delikatną moc płynów, które pełzną poprzez żyły człowieka, aby oczarować umysł i usidlić zmysły... Mogę was nauczyć, jak uwięzić w butelce sławę, uwarzyć chwałę, a nawet powstrzymać śmierć,(...). - Severus Tobias Snape
Umysł nie jest książką, którą można otworzyć i przeczytać w wolnym czasie.- Severus Tobias Snape
Dom:Gryffindor Ranga: Zwycięzca TT Punktów: 258 Ostrzeżeń: 1 Postów: 112 Data rejestracji: 12.06.12 Medale: Brak
Moim zdaniem, dobrze zrobił, gdzyż właśnie łazienka nie rzuca się w oczy jako miejsce wejścia do komnaty, a tym bardziej damsta.
Ale może być właśnie też tak, że kiedyś Hogwart był inaczej zbudowany, ale skoro od tylu lat działał Hogwart to jeśli była kanalizacja, to rury i toalety nie zmieniły miejsca (hmm. Hogwart, magiczna szkoła, to może magią się zamieniały ??). Patrząc z drugiej strony to może Slytherin umieścił ją w toalecie damsiej, bo może miał dużo potomków płci żeńskiej i dlatego.
I wiedzy o własnej wszechwiedzy Krukonów,
Chroń nas Gryffindorze!!!
Dom:Slytherin Ranga: Zwycięzca TT Punktów: 265 Ostrzeżeń: 0 Postów: 84 Data rejestracji: 11.05.12 Medale: Brak
Kto by się spodziewał że wielki Salazar Slytherin zbuduje Komnatę Tajemnic w łazience i to jeszcze dziewczyn. Jakby pomyśleć idealne miejsce do poruszania się Bazyliszka.
Myślę ,że Slytherin po prostu nie chciał żeby pierwszy lepszy,który się przypałęta właził sobie do Komnaty.Poza tym nie chciał ,aby Bazyliszek rzucał się w oczy ,bo inaczej może łatwiej byłoby go unicestwić ,a przecież nie o to mu chodziło.
Dom:Gryffindor Ranga: Uczestnik TT Punktów: 243 Ostrzeżeń: 0 Postów: 90 Data rejestracji: 07.07.12 Medale: Brak
Myślę, że Bazyliszek żył ponieważ one ogólnie długo żyły. Niby 1000 lat to dłługooo. A nikt jej nie odnalazł, bo jaki chłopak pomyślałby o łazience dziewcząt, a jaka dziewczyna skupiałaby się na szczegółach umywalki?
Dom:Gryffindor Ranga: Redaktor Proroka Punktów: 1058 Ostrzeżeń: 1 Postów: 541 Data rejestracji: 06.07.12 Medale: Brak
Moim zdaniem dlatego, że jest wiele "godniejszych miejsc" nikt by się nie spodziewał, że wejście będzie tam.
Z końca jego różdżki wystrzeliła srebrna łania. Wylądowała na podłodze, przebiegła przez pokój i wyskoczyła przez okno. Dumbledore patrzył, aż jej srebrna poświata zniknęła w ciemności, a potem odwrócił się do Snape'a. Oczy miał pełne łez.
-Przez te wszystkie lata?...
-Zawsze."
Dom:Gryffindor Ranga: Drugoroczniak Punktów: 86 Ostrzeżeń: 1 Postów: 34 Data rejestracji: 10.03.12 Medale: Brak
Przede wszystkim do łazienki dziewcząt (pierwotnie) miały wstęp tylko dziewczyny a jak wszyscy wiedzą
dziewczyny są słabsze od chłopców i nie miały by żadnej szansy by sie obronić
Łazienka, łazienką, ale mnie intryguje inna sprawa.
Skąd u licha umywalki i złożona kanalizacja w śriedniowieczu?
Może się czepiam, ale zakładamy, że Hogwart został założony gdzieś w okolicach IX/X wieku. Jakoś sobie nie wyobrażam, by czarodzieje już wtedy posiadali tak dalece posuniętą technikę.
Ale kto tam wie...
Ale żeby było na temat: czemu łazienka? Ano pewnie dlatego, że "kto u licha zakładałby wejście do Tajemnej Komnaty w łazience?" Chodziło o to, by było je jak najtrudniej odnaleźć.
Pojawia się też problem tego, w jaki sposób Tom odkrył, gdzie to wejście się znajduje. Przecież za jego czasów z łazienki wciąż korzystano (Martha wciąż żyła). Ale to pewnie znowu czepianie się szczegółów.
Pamiętasz ten moment, kiedy jako dziecko, w wieku koło siedmiu lat, malujesz obrazek i niebo to niebieski pasek u góry kartki? I wtedy przychodzi ten moment rozczarowania, kiedy nauczyciel mówi ci, że tak naprawdę niebo zajmuje cała wolną przestrzeń na rysunku. I to jest ta chwila, kiedy życie zaczyna być coraz bardziej skomplikowane i nieco nudniejsze, ponieważ zamalowywanie kartki na niebiesko jest raczej nużącym zajęciem. - Alan Rickman
Dom:Gryffindor Ranga: Przeciętny Uczeń Punktów: 176 Ostrzeżeń: 0 Postów: 87 Data rejestracji: 25.06.12 Medale: Brak
Gdybym ja chciała schować coś bardzo ważnego , też schowałabym to w łazience. Salazar może myślał tak jak ja ;D ale tak serio to jest tam dużo rur, kanałów i jest tam woda , może bazyliszki muszą mieć wodę w swoim otoczeniu ?
Dom:Gryffindor Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie Punktów: 2599 Ostrzeżeń: 0 Postów: 743 Data rejestracji: 16.07.12 Medale: Brak
chodziło mu o to, aby nikt się nie domyślił gdzie znajduje się legendarna Komnata Tajemnic.
Chciałabym wszystkich serdecznie przeprosić - zwłaszcza RazoraBMW, Asika i Toma Riddle'a, a także wszystkich innych, którzy zostali zapoznani z informacją o rzekomej śmierci jednej z użytkowniczek - Machete. To co pisałam/mówiłam było wyjątkowo dziecinne i głupie i chcę za to przeprosić.
Odchodzę także z Hogsmeade, już nie będę wracać.
Dom:Slytherin Ranga: Pracownik Ministerstwa Punktów: 1203 Ostrzeżeń: 1 Postów: 561 Data rejestracji: 17.08.12 Medale: Brak
Zgadzam się z wszystkimi. Wybrał łazienkę z powodu tego, jak przemieszczał się bazyliszek, czyli kanałami. I pewnie nie spodziewał się, że ktoś będzie chciał szukać w łazience dziewcząt.
Dom:Gryffindor Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego Punktów: 66 Ostrzeżeń: 0 Postów: 16 Data rejestracji: 20.08.12 Medale: Brak
I właśnie w tym rzecz. Spodziewałabyś się, że w kranie w opuszczonej łazience znajduje się przejście? Nie. I właśnie dlatego Slytherin tam ukrył bazyliszka.
no tak fakt ze prawie nikt tam nie zaglada to plus i pewnie tym sie kierowal ale moze tez bo nikt nie pomyslalby ze takie przejscie tam sie moze znalezc
Dom:Slytherin Ranga: Dorosły Czarodziej Punktów: 877 Ostrzeżeń: 0 Postów: 295 Data rejestracji: 28.06.11 Medale: Brak
Mnie się wydaje, że Salazar twierdził, podobnie jak i sam Voldemort, że jest najmądrzejszy i najbardziej cwany na świecie i nikt się nigdy nie domyśli, że przejście do Komnaty może znajdować się w łazience dla dziewczyn. Pewnie uważał, że wszyscy sobie pomyślą, że dziedzic (w tamtych czasach bardziej liczył się potomek męski, niż żeński) będzie musiał się tam jakoś dostać, więc przez łazienkę dla chłopców. Więc Slytherin chciał być sprytny i umieścił przejście do Komnaty Tajemnic w łazience dla dziewczyn, by nikt się nie domyślił, a tylko jego dziedzic, tak samo mądry i cwany, domyśli się, gdzie znajduje się wejście.
A może po prostu Salazar ot tak, z dupy stwierdził, że wejście do Komnaty będzie w kiblu i tyle.
"...Granger, odejmuję Gryffindorowi pięć punktów za chamskie wyrażanie się o naszej nowej dyrektor... Macmillan też pięć bo mi się sprzeciwiasz... Potter pięć bo cię nie lubię... Weasley, koszulka xi wyłazi za to też pięć punktów... "
A tak w ogóle... piszę FF <3
Od cnoty Gryfonów Kretynizmu Puchonów I wiedzy o wszechwiedzy Krukonów Strzeż nas Slytherinie!!!
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.
Drogi UĚźytkowniku, w ramach naszej strony stosowane sĂ pliki cookies. Ich celem jest ÄšÂwiadczenie usÄšÂug na najwyĚźszym poziomie, w tym rÄĹwnieĚź dostosowanych do Twoich indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawieĚ przeglĂ darki dotyczĂ cych cookies oznacza, Ěźe bĂÂdĂ one umieszczane w Twoim urzĂ dzeniu. W kaĚźdej chwili moĚźesz dokonaĂ zmiany ustawieĚ przeglĂ darki dotyczĂ cych cookies - wiĂÂcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatnoÄšÂci.