· Ron i diadem |
!mniszek_pospolity
|
Dodany dnia 03-02-2013 14:29
|
VIP

Dom: Slytherin
Ranga: Lord
Punktów: 256094
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 15.12.12
Medale:
Brak
|
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad pewnym aspektem.
Otóż w pokoju życzeń Ron pyta członków Ruchu Oporu "co to jest diadem?" Czy był on aż tak mało pamiętliwy czy jest to kolejne przeoczenie pani Rowling ? Przecież na ślubie Billa i Fleur jego bratowa miała na głowie właśnie...diadem od ciotki Muriel - a w Muszelce Bill mówi wprost do Ollivandera, żeby oddał ciotecznej babci diadem - mówi, to gdy w tym samym pomieszczeniu jest Ron... Co o tym myślicie?
|
~Dagamara18
|
Dodany dnia 03-02-2013 15:41
|
Użytkownik

Dom: Hufflepuff
Ranga: Siedmioroczniak
Punktów: 688
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 02.10.11
Medale:
Brak
|
Nie umiem odp na to pytanie , ale chyba każdemu zapomina się o jakimś pojęciu mimo że wcześniej je usłyszał Brawa za taki szczegół!! |
 |
|
|
~MaFaRa10
|
Dodany dnia 03-02-2013 15:50
|
Użytkownik

Dom: Gryffindor
Ranga: Redaktor Proroka
Punktów: 1030
Data rejestracji: 29.04.12
Medale:
Brak
|
No cóż, Ron to postać podobna do mnie - wszelkie wymyślne nazwy kolorów, ubrań, butów itd. to coś strasznego. Po prostu zapomniał :-) .
|
|
!mniszek_pospolity
|
Dodany dnia 03-02-2013 17:28
|
VIP

Dom: Slytherin
Ranga: Lord
Punktów: 256094
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 15.12.12
Medale:
Brak
|
No i zapomniałem dodać, że w VI tomie w skrzydle szpitalnym pani Weasley mówi do Fleur, że ciotka Muriel ( która bardzo lubiła Billa ) postanowiła pożyczyć na ich ślub swój diadem Fleur ( miał do niej pasować ) - i powiedziała to także w obecności Rona... "Pamięć Absolutna"
|
~AmeliaBlack
|
Dodany dnia 03-02-2013 17:36
|
Użytkownik

Ranga: Trzecioroczniak
Punktów: 145
Data rejestracji: 03.02.13
Medale:
Brak
|
Chłopak się zakochał! Wiadomo, że w takim stanie nie o wszystkim się pamięta Mogło to być równie dobrze zwykłe gapiostwo. W końcu nie zapominajmy, że mówimy o RONIE, który inteligencją nie grzeszył 

"Ron uniósł wysoko odznakę. - Nie wierzę! Nie wierzę! Och, Ron, to cudownie! Prefekt! Jak każdy w naszej rodzinie!
- A ja i Fred to co, jesteśmy tylko sąsiadami?"
"To, że twoja wrażliwość uczuciowa mieści się w łyżeczce od herbaty, nie świadczy o tym, że wszyscy są tak upośledzeni."

|
 |
|
|
~mrs krum
|
Dodany dnia 03-02-2013 21:21
|
Użytkownik

Dom: Ravenclaw
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 360
Data rejestracji: 01.09.12
Medale:
Brak
|
Po prostu Ronald nie był ani bystry, ani inteligentny... brak mu dwóch niezwykle istotnych cech 
|
~iwonka16198
|
Dodany dnia 03-02-2013 21:29
|
Użytkownik

Ranga: Pierwszoroczniak
Punktów: 48
Data rejestracji: 19.11.12
Medale:
Brak
|
Heh Ronald nigdy nie był dość pamiętliwy i po prostu zapomniał co to jest ten diadem ... A duży plus za spostrzegawczość 
Od sprytu Ślizgonów
Od kretynizmu Puchonów
Od wiedzy o wszechwiedzy Krukonów
Chroń nas Gryffindorze
To słuszność idei może nas zaprowadzić do sukcesu, a nie liczba jej wyznawców...
Nie czekajcie aż świat się zmieni - sami go zmieniajcie... |
 |
|
|
^raven
|
Dodany dnia 03-02-2013 22:02
|
Administrator

Dom: Bezdomny
Ranga: Więzień Azkabanu
Punktów: -1
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 03.01.13
Medale:
|
Robicie z Rona debila, a to może być niedopatrzenie tłumacza. Na wyraz "diadem" jest w języku angielskim kilka określeń (w polskim też jest kilka synonimów, ale to poza tematem), m.in. diadem, tiara, circlet i coronet. Zajrzałam na jakieś angielskie potterowe forum, tam użytkownicy pisali o "Aunt Muriel's tiara" i " Ravenclaw's diadem". Może być tak, że Rowling użyła właśnie takich określeń, wtedy Ron mógłby faktycznie nie wiedzieć czym jest diadem. Fajnie, gdyby ktoś sprawdził w oryginalnej wersji "Insygniów", jak autorka określiła oba przedmioty.
EDIT: Znalazłam angielską wersję online, faktycznie Rowling napisała o TIARZE ciotki Muriel i DIADEMIE Ravenclaw. Więc to błąd tłumacza pewnie nie chciał mącić z kolejnymi tiarami, skoro potteromaniakom tiara kojarzy się ze spiczastymi kapeluszami, które nosili uczniowie i nauczyciele, no i oczywiście z Tiarą Przydziału. Wolał nazwać ten przedmiot diademem, nie biorąc pod uwagę, że Ron wyjdzie przy tym na totalnego bezmózga.
And it's hard to figure out what's real and what's pretend
ZYCIĘŻĄ CI, CO NIENAWIŚCIĄ SILNI SZYDZĄ Z INNYCH
I'm not living, I'm just killing time.
Alergia. Na życie.
Edytowane przez raven dnia 03-02-2013 22:12 |
 |
|
|
~Priori Incantatem
|
Dodany dnia 30-09-2013 15:27
|
Użytkownik

Ranga: Konduktor Błędnego Rycerza
Punktów: 919
Data rejestracji: 21.09.13
Medale:
Brak
|
Kolejne szukanie błędów na siłę. Ron był specyficzny, więc mógł nie wiedzieć.  |
 |
|
|
^raven
|
Dodany dnia 30-09-2013 15:51
|
Administrator

Dom: Bezdomny
Ranga: Więzień Azkabanu
Punktów: -1
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 03.01.13
Medale:
|
Wątpliwość została wyjaśniona dawno temu - błąd tłumacza. Temat zamykam.
And it's hard to figure out what's real and what's pretend
ZYCIĘŻĄ CI, CO NIENAWIŚCIĄ SILNI SZYDZĄ Z INNYCH
I'm not living, I'm just killing time.
Alergia. Na życie.
|
 |
|