· Baśnie Barda Beedle'a |
~kinia94
|
Dodany dnia 24-04-2009 12:18
|
Użytkownik
Dom: Gryffindor
Ranga: Wybitny Uczeń
Punktów: 624
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 09.04.09
Medale:
Brak
|
Szukałam ją ostatnio w jakieś księgarni ,ale nie było, trochę mnie to zasmuciło bo czytałam tylko "Fontanna Szczęśliwego losu". Bardzo ciekawa bajeczka, muszę się wybrać do innej księgarni może będzie
|
|
|
|
~Bonnie313
|
Dodany dnia 24-04-2009 13:25
|
Użytkownik
Dom: Ravenclaw
Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2669
Data rejestracji: 16.02.09
Medale:
Brak
|
A ja tą książkę już mam. Znalazłam przypadkowo w markecie. Tylko szkoda, że nie mam po angielsku, fajnie by było i taką poczytaćPolecam wszystkim, którzy jeszcze nie mają! |
|
|
|
~Dobby The House Elf
|
Dodany dnia 25-04-2009 10:26
|
Użytkownik
Dom: Slytherin
Ranga: Czwartoroczniak
Punktów: 221
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 07.03.09
Medale:
Brak
|
Ja je przeczytałam po angielsku. I bardzo mi się podobały, choć spodziewałam się, że będzie ich więcej. Jednak dodają "czaru" mojej półce. |
|
|
|
~Vampire
|
Dodany dnia 25-04-2009 11:15
|
Użytkownik
Ranga: Książe Półkrwi
Punktów: 2120
Data rejestracji: 24.01.09
Medale:
Brak
|
Czytałam, czytałam... I śmiem twierdzić, że to bardzo dobra książka... Opowiadania są bardzo fajne, a do tego te wyczerpująco długie komentarze Albusa Dumbledora do każdego z nich... Istne cudo...
Na początku moim ulubionym opowiadaniem było "Fontanna szczęśliwego losu", lecz jeszcze bardziej spodobała mi się historia pt. "Włochate serce czarodzieja"... Zakończenie było naprawdę dramatyczne i pozwole sobie zacytować je :
"Dziewczyna leżała na podłodze martwa, z rozciętą piersią, a przy niej klęczał czarodziej, tzrymając w okrwawionej ręce wielkie, gładkie, szkarłatne serce, które lizał i gładził, ślubując zamienić je na własne.
W drugiej ręce trzymał różdżkę, którą próbował wywabić ze swojej piersi skurczone, włochate serce. Ono jednak było silniejsze od niego i tkwiło w jego rozwartej klatce piersiowej, odmawiając uwolnienia go spod swojej władzy lub powrotu do kryształowej trumienki, w której tak długo było uwięzione.
I oto na oczach struchlałych ze zgrozy gości czarodziej odrzucił różdżkę i chwycił srebrny sztylet. Wołając, iż nigdy się nie zgodzi, by rządziło nim jego własne serce, wyjął je sobie z piersi.
Przez chwilę klęczał z wyrazem triumfu na twarz, ściskając po jednym sercu w każdej dłoni, a potem padł na ciało dziewczyny i wyzionął ducha."
Zakończenie tej historii, jak i całe opowiadanie było piękne...
W mrocznym, przepastnym świecie duchów i demonów nie ma istoty równie strasznej, równie odpychającej, a mimo to darzonej taką fascynacją, bojaźnią przesyconą, co wampir, który ni demonem, ni duchem nie jest, lecz jeno tajemnicze i potworne cechy obojga dzieli. - Wielebny Montague Summers
Jeśli ma człowiek na coś w świecie dowody, to na istnienie wampirów. Nie brakuje niczego : raporty oficjalne, zeznania obywateli sznowanych, chirurgów, urzędników, księży. Lecz mimo to któż w wampiry wierzy? - Rousseau
"Dziewczyna leżała na podłodze martwa, z rozciętą piersią, a przy niej klęczał czarodziej, tzrymając w okrwawionej ręce wielkie, gładkie, szkarłatne serce, które lizał i gładził, ślubując zamienić je na własne.
W drugiej ręce trzymał różdżkę, którą próbował wywabić ze swojej piersi skurczone, włochate serce. Ono jednak było silniejsze od niego i tkwiło w jego rozwartej klatce piersiowej, odmawiając uwolnienia go spod swojej władzy lub powrotu do kryształowej trumienki, w której tak długo było uwięzione.
I oto na oczach struchlałych ze zgrozy gości czarodziej odrzucił różdżkę i chwycił srebrny sztylet. Wołając, iż nigdy się nie zgodzi, by rządziło nim jego własne serce, wyjął je sobie z piersi.
Przez chwilę klęczał z wyrazem triumfu na twarz, ściskając po jednym sercu w każdej dłoni, a potem padł na ciało dziewczyny i wyzionął ducha." - Baśnie Barda Beedle'a - "Włochate serce czarodzieja"
|
|
|
|
~Elfka
|
Dodany dnia 05-05-2009 14:29
|
Użytkownik
Dom: Hufflepuff
Ranga: Prefekt Naczelny
Punktów: 702
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 02.05.09
Medale:
Brak
|
Uwielbiam ja. A najbardziej baśń,, Włochate Serce Czarodzieja" i komentarz do,, Czarodziej i Jego Skaczący Garnek" tam gdzie jest ten fragment z książki Beatrix,, Opowieści spod muchomora" czy jakos tak. Ale samego Skaczącego garnka nie lubię. I podoba mi się ten szlachetny cel na który przeznacza się kasę gdy się go kupują. J.K. Rowling jest taka dobra. I rysuje lepiej niż Mary Grandpre.
|
|
~Niewidka
|
Dodany dnia 06-05-2009 22:10
|
Użytkownik
Ranga: Przewodniczacy Wizengamotu
Punktów: 1969
Data rejestracji: 05.04.09
Medale:
Brak
|
Przeczytałam. Nie kupiłam jej, lecz wypożyczyłam z biblioteki.
Książka nawet fajna, ma coś w sobie. Ale jakoś nie przypadła mi do gustu, komentarze niektóre omijałam. A opowiadanie o 'Włochatym Sercu Czarodzieja' moim zdaniem było najlepsze.
Edytowane przez Niewidka dnia 13-06-2009 18:40 |
|
|
|
~mikka147
|
Dodany dnia 15-05-2009 21:25
|
Użytkownik
Ranga: Więzień Azkabanu
Punktów: -37
Data rejestracji: 05.04.09
Medale:
Brak
|
Mi się podobała a szczególnie o Czarze Marze, Trzech Braciach, Włochate Serce i to pierwsze o Garnku (nie pamiętam Nazwy). Komentarze Dumbledore'a też były odjazdowe. Pani Rowling miała świetny pomysł i niezła wyobraźnie
Edytowane przez Souriant dnia 15-05-2009 22:19 |
|
|
|
~Domaa
|
Dodany dnia 01-07-2009 21:51
|
Użytkownik
Ranga: Dorosły Czarodziej
Punktów: 881
Data rejestracji: 28.06.09
Medale:
Brak
|
Mam książkę i jest całkiem, całkiem. Zanim ją zamówiłam nie czytałam o niej nic więc trochę mnie zdziwiło, że to jakieś bajki dla czarodziejskich dzieci, ale i tak książka nie najgorsza. |
|
|
|
~mlodyzioper
|
Dodany dnia 01-08-2009 14:55
|
Użytkownik
Ranga: Właściciel Pamiętnika
Punktów: 104
Data rejestracji: 29.07.09
Medale:
Brak
|
Bardzo fajne baśnie Bardzo mi się podobały. Bardzej niż "mugolskie" baśnie. Wszytskie baśnie fajne, ale najbardziej podoba mi się "Opowieść o trzech brciach"
|
|
~Bella1918
|
Dodany dnia 01-08-2009 17:32
|
Użytkownik
Ranga: Prefekt Slytherinu
Punktów: 458
Data rejestracji: 25.07.09
Medale:
Brak
|
Książkę dostałam na Gwiazdkę i spodobała mi się. Bajki są może trochę dla dzieci, ale są bardzo ciekawe. Szczególnie podobały mi się komentarze Dumbledora.
STRZEŻ NAS SLYTHERINIE!
|
|
|
|
~Lady Lilian
|
Dodany dnia 01-08-2009 18:33
|
Użytkownik
Ranga: Wybitny Uczeń
Punktów: 650
Data rejestracji: 25.07.09
Medale:
Brak
|
Przeczytałam po angielsku, a teraz oczekuję kiedy dostanę do rak własnych polską wersję Bardzo mi się podobała więc polska wersja będzie wzmocnieniem tego
I o Wiedzy-O-Własnej -Wszechwiedzy Krukonów
CHROŃ NAS GRYFFINDORZE !
"...-Zostawcie go- powtórzyła Lily. Patrzyła na Jamesa z odrazą- Co on wam zrobił?
- No wiesz. . .- powiedział James powoli, jakby się zastanawiał- to raczej kwestia tego, że on istnieje. . . jeśli wiesz, co mam na myśli. . ."
Edytowane przez Lady Lilian dnia 01-08-2009 18:36 |
|
|
|
~Astoria Greengrass
|
Dodany dnia 19-08-2009 20:33
|
Użytkownik
Ranga: Pierwszoroczniak
Punktów: 41
Data rejestracji: 19.08.09
Medale:
Brak
|
Baśnie czarodziejów - świetny pomysł, bo nasze to znam już na pamięć.
Ładnie oprawiona, ale trochę krótka. Przeczytałam więc wszystko (od pierwszej strony gdzie jest data wydania itp. do samego końca.) |
|
|
|
~Hermiona_Snape
|
Dodany dnia 28-08-2009 15:22
|
Użytkownik
Ranga: Prefekt Naczelny
Punktów: 727
Data rejestracji: 10.08.09
Medale:
|
Ja kupię albo może dostanę D
W ogóle nie wyobrażam sobie żeby nie mieć tej książki
To co związane z HP, każdą książkę trzeba mieć
[gg]8787036[/gg]
|
|
|
|
~DarkVampire_
|
Dodany dnia 18-09-2009 17:16
|
Użytkownik
Ranga: Trzecioroczniak
Punktów: 151
Data rejestracji: 07.09.09
Medale:
Brak
|
Szkoda ze taka krotka : < ! ale byla dosyc fajna ; p szkoda ze w polsce nie wyszla ta kolekcja kolekcjonerska : | Najfajniejsza byla Fontanna Szczesliwego losu i niektore z notatek Dumbledore'a . Mozna bylo sie wielu ciekawych rzeczy dotad nie wspomnianych w serii dowiedziec . ; x
|
|
~polami
|
Dodany dnia 28-11-2009 17:32
|
Użytkownik
Ranga: Sklepikarz z Hogsmeade
Punktów: 817
Data rejestracji: 17.12.08
Medale:
Brak
|
Niedawno wypożyczyłam z biblioteki i przeczytałam "Baśnie...". Najbardziej podobały mi się przypisy. Czytając przypomniałam sobie jak bardzo tęsknię za nowymi książkami o świcie czrodziejów *ociera łezkę*, chyba zabiorę się ambitniej za szukanie książek "Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć" i "Quidditch przez wieki"
|
|
~kapsiutek
|
Dodany dnia 07-01-2010 14:11
|
Użytkownik
Ranga: Członek Wizengamotu
Punktów: 1475
Data rejestracji: 04.12.09
Medale:
Brak
|
Kiedy maszerowałam przez Media Markt z płytą Rihanny zaszłam na audiobooki. Oglądam, oglądam, a tu nagle... Baśnie Berda Beedle'a! Patrze czy to audiobook czy książka, bo od kiedy w Media Markcie są książki?! Podchodzę do pana, pytam. Okazało się, że to książka. Zdziwiona, że znalazłam ją w sklepie, w którym nigdy nie widziałam żadnej książki, usiadłam na ławeczce i zaczęłam czytać. Podobała mi się niesamowicie! Pewnie dlatego, że lubię bajki, a takie `magiczne` podobały mi się jeszcze bardziej *_*
|
|
|
~Carro
|
Dodany dnia 07-01-2010 14:24
|
Użytkownik
Ranga: Skrzat domowy
Punktów: 18
Data rejestracji: 05.01.10
Medale:
Brak
|
Baśnie są fajne, lecz troszkę ich za mało
Fajnie, że są omówienia Dumbledore'a lecz niekiedy są one za długie i za bardzo nużące.
No i jeszcze jest błąd !(bynajmniej w polskim tłumaczeniu) Jedna z baśni w "Baśniach.." ma tytuł: "Czara Mara i jej gdaczący pieniek", a w książce: "Czara Mara i jej rechoczący kikut". Ta druga bardziej mi się podoba
|
|
|
~BellatrixLestrange
|
Dodany dnia 07-01-2010 17:41
|
Użytkownik
Ranga: Pracownik Ministerstwa
Punktów: 1269
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 26.08.08
Medale:
Brak
|
Wypozyczyłam w bibliotece, jak każdą część HP i inne książki
Podobała mi się. Przeczytałam szybko, ale przecież wszystko, co napisze p.Rowling czyta się szybko i przyjemnie ;d Najciekawsze są komentarze Dumbledore'a
|
^N
|
Dodany dnia 07-01-2010 18:14
|
Administrator
Dom: Hufflepuff
Ranga: Więzień Azkabanu
Punktów: -16000
Data rejestracji: 31.12.09
Medale:
|
Mam tę książkę. Baśnie są fantastyczne, tak samo jak rysunki, które bardzo mi się spodobały. Podobają mi się komentarze Dumbledore'a. Są pouczające |
|
|
|
~Henna
|
Dodany dnia 27-02-2010 20:19
|
Użytkownik
Ranga: Zwycięzca TT
Punktów: 268
Data rejestracji: 03.01.10
Medale:
Brak
|
Tę książkę wypożyczyłam w bibliotece i spodobała mi się, zbiór 5 niezwykłych baśni które uczą i bawią. Ja najbardziej lubię Włochate serce czarodzieja, opowieść o trzech braciach oraz fontanna szczęśliwego losu.
i Kretynizmu Puchonów,
CHROŃ NAS RAVENCLAWIE!
" Jedni mówią, że świat zniszczy ogień.
Inni że lód.
Iż poznałem pożądania srogie,
Jestem z tymi którzy mówią: ogień
Gdyby świat zaś dwakroć ginąć mógł,
Myślę, że wiem o nienawiści
Dość, by rzec: równie dobry lód
Jest, by niszczyć,
I jest go w bród.
|